WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld in oorlog #35

 • De strijd om Les Éparges
  De strijd aan het Westelijk Front in de Eerste Wereldoorlog spitste zich dikwijls toe op een enkele heuvel die in de ogen van de bevelvoerende generaals enorm belangrijk was en koste wat kost, moest worden veroverd dan wel behouden. De Crête des Éparges bij het dorp Les Éparges was voor de Fransen en Duitsers zo’n heuvel.
 • In de schaduw van ‘The Few’
  “Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few”. Dit beroemde citaat wordt nu vooral geassocieerd met de piloten van Fighter Command. Veel minder aandacht was er voor de rol van Bomber Command.
 • Six Medal Warby
  Adrian “Warby” Warburton doorliep dezelfde kostschool als de Engelse luchthelden Guy Gibson en Douglas Bader. Warburton werd tijdens de pilotenopleiding gekwalificeerd als ‘beneden gemiddeld’, maar werd tijdens WO2 een held op Malta.
 • Der Marsch zum Führer
  Via verschillende internetboekhandels wordt op DVD de film Der Marsch zum Führer aangeboden. Dit is een drie kwartier durende propagandafilm over de Hitlerjeugd die in 1940 verscheen. Edgar van Engeland traceert voor Wereld in Oorlog de oorsprong van deze film.
 • Nudisme in Nazi-Duitsland
  Martijn Steenbergen gaat in op de gevolgen voor het nudismae in Duitsland.
 • De Grote Leugen van Bernhard Joseph
  Bij de Gestapo en de Sicherheitsdienst in Amsterdam luidde zijn codenaam ‘Bubi’, het verkleinwoord van het Duitse Bube, jochie. Op 4 juni 2013 overleed op negentigjarige leeftijd Bernhard Joseph in een Duits ziekenhuis. Tijdens de bezetting zou hij zeker 57 Nederlandse Joden – een SD-rechercheur sprak zelfs van ‘honderden’ – hebben verraden die vervolgens allen werden vermoord.
Daarnaast Korte Berichten, boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel