WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld in oorlog #34

In deze aflevering vindt u de volgende nieuwe artikelen:
 • Walter Flex, de vergeten dichter van het Oostfront
  Eens was zijn werk net zo beroemd als Im Westen nichts Neues en In Stahlgewittern. Met de opkomst van het nationaalsocialisme belandde het boek van Remarque op de brandstapel, probeerde Goebbels de schrijver Ernst Jünger tevergeefs in het rechtse kamp te trekken maar werd ‘Der Wanderer zwischen beiden Welten’ een symbool van de opofferingsgezindheid van de Duitse jeugd.
 • Klikspaan, boterspaan! Verklikking tijdens de Tweede Wereldoorlog
  Zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog werd verklikking gezien als een van de meest perfide vormen van collaboratie. Verklikkers waren griezelige mannetjes die van deur tot deur slopen om bezwarende informatie te verzamelen en door te spelen aan de Duitsers, of mensen die hun Joodse of onderduikende buren zonder scrupules bij de Gestapo of de Sicherheitspolizei gingen aangeven. De realiteit was natuurlijk complexer.
 • Operatie Stack, de raid op Colombelles - 11 juli 1944
  Ik ging naar C. Company en vond daar een tevreden commandant. Hij had de rij met huizen ten noorden van de staalfabriek tot aan het dorp Colombelles veilig gesteld.
 • The U-boat that wouldn’t die
  De U-505 bracht 8 schepen tot zinken met een totaal van afgerond 45.000 brt.
 • ‘Mijn dagboek, oorlogskroniek van Kees Tetteroo’
  Op 22 april 2005 werden op de vliering van zijn ouderlijk huis de oorlogsdagboeken teruggevonden die Kees Tetteroo (1922-2001) uit Schipluiden schreef in opdracht van zijn broer, die eind 1936 als missionaris naar Nieuw Guinea vertrok. Men kon toen niet vermoeden welke turbulente tijd de wereld te wachten stond.
 • Hoflands Oorlog: De gil, orgaan voor nuchter Nederland
  Het Persmuseum in Amsterdam heeft de hele collectie: exemplaren van alle nummers die tussen begin 1944 en de vijftiende september van dat jaar verschenen zijn, van het half-mysterieuze tijdschrift De Gil, priodiek verschijnend orgaan voor nuchter Nederland
 • Veertig jaar lang een blok aan het been. Spandau en zijn onvoorziene politieke consequenties
  Verwacht werd dat de nazi-leiders in de Berlijnse Spandau-gevangenis vanzelf in de vergetelheid zouden raken.
Daarnaast Korte Berichten, boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel