WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

WERELD IN OORLOG #46

Deze keer in Wereld in Oorlog:

- 8 Augustus 1918: de zwarte dag van het Duitse leger
- Fromelles 1916 - Some corner of a foreign field...
- Floor Roodenburg, vermist en nooit teruggevonden
- Het Ehrenkreuz der Deutschen Mutter
- Rolands Kovtunenko, een Letse oorlogsheld
- Een schrijver in de frontlinie - Het onverwerkte oorlogsverleden van de schrijver Thaddäus Troll

8 Augustus 1918: de zwarte dag van het Duitse leger
Op donderdag 8 augustus 1918 gingen de Britse en Franse legers in de aanval bij Amiens waar het Duitse voorjaarsoffensief vier maanden eerder tot stilstand was gekomen. In dit zorgvuldig voorbereide offensief werden de Duitsers in een dag ruim 10 kilometer teruggedreven. In de discussie over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog brengen sommige Britse historici naar voren dat de slag om Amiens zeker moet worden herdacht omdat toen het Duitse leger een zware nederlaag leed.

Fromelles 1916 - Some corner of a foreign field...
De Australiërs waren vroeg bij de Eerste Wereldoorlog betrokken. Ze werden al snel ingezet in het Midden-Oosten en al tijdens de oorlog waren ze beroemd geworden door hun acties tijdens de Gallipoli-veldtocht. Nadat ze in december 1915 van het Turkse schiereiland waren geëvacueerd duurde het tot de zomer van 1916 voor de Australiërs voor het eerst in actie kwamen aan het westfront. Bij Fromelles kwam het tot een ware slachting onder hun gelederen.

Floor Roodenburg, vermist en nooit teruggevonden
In Rotterdam opgepakt voor de ‘Arbeitseinsatz’ belandde Floris ‘Floor’ Willem Roodenburg tijdens WO2 in Duitsland. Geïnspireerd door de Rotterdamse meimeringen van van H.J.A. Hofland, schreef neef Hans Roodenburg een korte herinnering aan zijn oom.

Het Ehrenkreuz der Deutschen Mutter Een onderscheiding voor moederschap, lang voordat het begrip vrouwenemancipatie ontstond, werd kort voor WO2 ingesteld in het Duitse Rijk. We beschouwen nu een onderscheiding voor moeders van grote gezinnen als een typisch Nazifenomeen.

Rolands Kovtunenko, een Letse oorlogsheld
Door het standhouden aan de Segewold-Stellung in Letland in september 1944 werd de omsingeling van de Duitse troepen in Estland voorkomen. Het 18e leger kon hierdoor ontsnappen en zich voegen bij het 16e leger in Letland. In het dorpje More werd de Segewold-Stellung bemand door Letse soldaten onder hun commandant Rolands Kovtunenko. De gedenktekens vandaag de dag aanwezig op het voormalige slagveld getuigen van de slag en herinneren aan de Letse soldaten van weleer in de strijd tegen de grootste vijand van alle Baltische Staten: Rusland.

Een schrijver in de frontlinie - Het onverwerkte oorlogsverleden van de schrijver Thaddäus Troll
Het was een historische primeur: oorlogscorres- pondenten die in een ‘Propagandakompanie’ (PK) van de ‘Wehrmacht’ meevochten aan de zijde van frontsoldaten. “Terwijl de pionier van de stoot- troepen zonder angst voor de dood en met kalme koelbloedigheid zijn vlammenwerper gebruikt om een vijandelijke bunker open te breken,” zo verklaarde nazipropagandaminister Joseph Goeb- bels in mei 1941, “staat een ‘PK-Mann’ eveneens met doodsverachting en koelbloedig naast hem om deze dramatische en opwindende gebeurte- nis in woord of beeld vast te leggen.” Eén van die PK-mannen, ‘Kriegsberichter’ genoemd, was Duitse schrijver en journalist Thaddäus Troll, wiens werkelijke naam Hans Bayer luidde.

Bestel nu Wereld in Oorlog of neem een abonnement