WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

WERELD IN OORLOG #45

In de nieuwe WIO:
- Leo Faust, oorlogscorrespondent tegen wil en dank
- ROTTERDAM mei 1940: De aanval
- Hoflands Oorlog: De theoretische oorlog
- Ernie Pyle, de journalist die de gewone infanterist een stem gaf
- De Waffen SS als elite?
- Operatie Nordwind, de vergeten oorlog in de Elzas


De Naval Africa Expedition
Om het Belgische koloniale leger (beter gekend als de ‘Force Publique’) te helpen stuurde de Britse regering in de zomer van 1915 twee motorboten, ‘Mimi’ en ‘Tou-Tou’, naar het Tanganyikameer, in het midden van Afrika. Niet al varende zoals verondersteld zou kunnen worden, maar gedragen en versleept door het onherbergzame Afrikaanse binnenland...

Leo Faust, oorlogscorrespondent tegen wil en dank
‘In de straat onder mijn vensters, is er zóó’n lawaai, dat ik het maar heb opgegeven: te pogen om te slapen.’ Het is de nacht van 2 augustus 1914. Parijs is in rep en roer. De avond ervoor is de mobilisatie afgekondigd.

ROTTERDAM mei 1940: De aanval
In de tentoonstelling ‘De Aanval. Vijf dagen strijd om Rotterdam’ vertelt Museum Rotterdam in samenwerking met het Stadsarchief het complete verhaal van de meidagen. Dat gebeurt vanuit drie perspectieven...

Hoflands Oorlog: De theoretische oorlog
Om goed te beseffen dat er een oorlog nadert, moet je je in ieder geval een voorstelling kunnen maken van wat een oorlog is. Wat betekent het als de strijdkrachten van twee naties daadwerkelijk met de vijandelijkheden beginnen? Als de praktijk van het geweld zich binnen het onmiddellijk bereik van je geest en je zintuigen zou voltrekken?

Ernie Pyle, de journalist die de gewone infanterist een stem gaf
“At this spot the 77th division lost a buddy”; deze tekst stond geschreven op een houten bord bij een veldgraf op het Japanse eiland Iejima, onderdeel van de Okinawa-eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Op 18 april 1945, terwijl de slag om Okinawa in volle hevigheid woedde, sneuvelde de Amerikaan voor wie dit bord neergezet werd. Hij was geen infanterist, noch een marinier, maar een burger. Niet zomaar één: hij was zowel aan het front als in de Verenigde Staten de meest populaire oorlogscorrespondent. Ernie Pyle was zijn naam.

De Waffen SS als elite?
Naarmate WO2 verstreek moest de Waffen SS, omwille van praktische redenen, stilaan ook vrijwilligers uit andere landen toelaten in zijn rangen. Zo trokken ca. 10.000 Vlamingen het Waffen SS uniform aan. Het grote aantal speculaties over de redenen waarom zij zich bij de bezettende macht aansloten staat in schril contrast met het weinige dat effectief over deze dissidente Vlamingen bekend is.

Operatie Nordwind, de vergeten oorlog in de Elzas
Na D-Day rukten de geallieerde troepen gestaag op richting Duitsland. Eind 1944 kwam de troepenmacht, gehinderd door het weer en lange transportlijnen, tot stilstand aan de rand van het Derde Rijk. Hier maakten de geallieerden zich op voor de invasie van Duitsland. Het Ardennenoffensief gooide echter roet in het eten. Met Kerst keerden de kansen maar er volgde nóg een Duits offensief in het westen: operatie Nordwind.