WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld In Oorlog #44

In de nieuwe WIO:
- Henri Gerard Winkelman - Strijdend met de rug tegen de muur
- Duitse oorlogsgraven op CROOSWIJK
- Ongewone verhalen over gewone mensen
- Hoflands oorlog - DE BLIJVENDE OORLOG
- Steen des aanstoots? De ‘Muur van Mussert’ in Lunteren
- Bleekneusjes op Urk 1944-1945
- De donkere kamer van Waterman - JAZZ in bezet Nederland
- Motorfietsen in de Wehrmacht

Henri Gerard Winkelman - Strijdend met de rug tegen de muur
Een biografische schets van generaal Henri Winkelman.

Duitse oorlogsgraven op CROOSWIJK
De Rotterdamse bevolking zal het in hun verwoeste stad met enig leedvermaak hebben gadegeslagen; het almaar uitdijend vak-CC met Duitse gesneuvelden op begraafplaats Crooswijk. Toen in mei 1945 het wapengekletter was verstomd bleek dat er 19 Duitse civiele zeelieden en 897 militairen begraven lagen.

Britse historicus schrijft boek over Nederlandse ooggetuigen van de Slag om Arnhem: Ongewone verhalen over gewone mensen
De afgelopen tien jaar trok de Britse historicus en journalist Tony Sheldon door het land op zoek naar persoonlijke verhalen van ooggetuigen van de Slag om Arnhem, die in september 1944 plaatsvond.

Hoflands oorlog: De blijvende oorlog
Dit jaar valt de veertiende mei op donderdag. Dat is niet de beste dag voor een herdenking, maar daaraan kunnen we dit jaar geen aandacht besteden. Het is dan 75 jaar geleden dat Rotterdam werd verwoest.

Steen des aanstoots? De ‘Muur van Mussert’ in Lunteren
Op een camping op de Goudsberg in Lunteren staat de zogenaamde ‘Muur van Mussert’. Van 1936 tot en met 1940 hield NSB-leider Anton Mussert hier zijn jaarlijkse toespraken voor zijn massaal toe- gestroomde aanhang. De muur is nu in verval geraakt.

Bleekneusjes op Urk 1944-1945
De laatste zin van het Urker volkslied ‘Wie er is die blijft er al’ wordt nog steeds door veel mensen ook buiten Urk in hun hart meegedragen. Dit geldt speciaal in het geval voor de kinderen die door Urker bevolking werden opgevangen in de jaren 1944–’45.

De donkere kamer van Waterman: JAZZ in bezet Nederland
Toen in de zomer van 1944 voor de bezetter de kansen definitief keerden liet het satirische weekblad De Gil duizenden lezers plezier beleven aan anti-Duitse grappen en stekeligheden over NSB’ers en Landwachters.

Motorfietsen in de Wehrmacht

‘Het aan het 122ste Infanterie Regiment ter beschikking gestelde motorrijwiel werd gedurende de korpsmanoeuvres door de divisiestaf gebruikt. Zowel rijwiel als berijder hebben zich op elke manier betrouwbaar en geschikt bewezen’.

Bestel of word abonnee!