WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld in Oorlog #41

Deze keer in Wereld in Oorlog:
  • Schilders in dienst van het vaderland: De Section Artistique
  • Joodse begraafplaats Weissensee - Openluchtmuseum over voorspoed, ondergang en herrijzing van Joods Berlijn
  • Hoflands oorlog: Oorlogsseks
  • Vraag & antwoord met… Robert Kershaw
  • Glashelder in beeld: Medisch congres in Scheveningen
  • De Airborne Pathfinders – 21st Independent Parachute Company
  • DE BLAUWE HEUVELS De Slag om Narva 1944 en de ondergang van ‘General Seyffardt’
Schilders in dienst van het vaderland: De Section Artistique
In het kleine stukje frontgebied aan de IJzer waren tijdens de Eerste Wereldoorlog vele Belgische schilders actief. Het unieke schouwspel van de oorlog betekende voor hen een haast onuitputtelijke inspiratiebron waar zowel in binnen- als buitenland belangstelling voor bestond.

Joodse begraafplaats Weissensee - Openluchtmuseum over voorspoed, ondergang en herrijzing van Joods Berlijn
Verweerde grafstenen en imposante praalgraven bevinden zich in een groene zee van klimop, varens en opgeschoten boompjes. Zonnestralen komen ’s zomers nauwelijks door het dichte bladerdek van hoge bomen heen, waardoor op de schemerige begraafplaats een mystieke sfeer heerst. Het plotselinge zicht op de Berlijnse televisietoren, die een paar kilometer verderop naar de hemel reikt, contrasteert met de sprookjesachtige omgeving.

Hoflands oorlog: Oorlogsseks
Op het ogenblik dat ik dit schrijf zijn er op z’n minst twee oorlogen aan de gang: de strijd tussen de Oekraïners en de separatisten, gesteund door hun Russische bondgenoten, en de oorlog tussen de IS, de islamitische staat en het Westen.

Vraag & antwoord met… Robert Kershaw
Na een indrukwekkende carière als militair – hij diende o.a. als paratrooper in Ierland en als instructeur in Duitsland - ging de geharde militair Robert Kershaw (1950) boeken schrijven. De militair-historische boeken van Robert Kershaw worden echter niet gekenmerkt door een militair-strategisch perspectief, maar vooral door de bijna sociologische bril waarmee de omstandigheden worden beoordeeld.

Glashelder in beeld: Medisch congres in Scheveningen
Het gezegde ‘een vliegende kraai vangt altijd wat’ gaat op voor veel verzamelaars die het internet actief afspeuren. Zo vergaat het ook onze vaste medewerker en Kriegsmarineverzamelaar, Maurice Laarman. Op de Duitse Ebay wordt in 2001 een opvallende menukaart voor een Duits diner in Scheveningen aangeboden. Maurice is geïntrigeerd.

De Airborne Pathfinders – 21st Independent Parachute Company
In de jaren voor WO 2 experimenteerden de Russen en Duitsers met legereenheden die per parachute werden gedropt. Nadat de Duitsers succesvolle parachute-operaties uitvoerden (o.a. in Nederland, mei 1940), startten de Britten met het trainen van speciale commando-eenheden als parachutisten.

De Slag om Narva 1944 en de ondergang van ‘General Seyffardt’
In de zomer van 1944 was Narva de meest oostelijk gelegen stad die Hitler-Duitsland nog in handen had. De Nederlandse soldaten van het SS-Freiwilligen Panzergrenadierregiment 48 ‘General Seyffardt’ ondergingen hier hun grootste nederlaag. Wie vandaag de dag het oude slagveld bezoekt zal een totaal andere herdenkingssfeer aantreffen dan in de West-Europese landen: Rusland wordt nog altijd beschouwd als de grootste vijand van de Baltische staten.

Bestel of word abonnee!