WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld in Oorlog #40

Deze keer in Wereld in Oorlog:
 • ‘Balloon buster’, Een Amerikaanse jachtvlieger tegen Duitse observatieballonnen
 • Hitlers privé-chauffeur Julius Schreck (1898-1936): “Zo sterk als een buffel, en koelbloedig onbevreesd”
 • Maisy Battery. Hoe een onbekende Duitse artilleriebatterij tot drie dagen na D-Day Omaha Beach kon beschieten
 • De bewaker van het Duitse luchtruim
 • Vraag & antwoord met… Paul Moeyes
 • BunkerArt Muurschilderingen en tekeningen in Duitse bunkers

  ‘Balloon buster’, Een Amerikaanse jachtvlieger tegen Duitse observatieballonnen
  Om de activiteiten van de vijand aan het vastgelopen front goed te kunnen waarnemen, lieten de strijdende partijen in de Eerste Wereldoorlog observatieballonnen opstijgen. Hoog boven het front kon een onder de ballon geplaatste waarnemer tevens de artillerie aansturen tijdens een offensief. De luchtmacht van de tegenstander had als taak die ‘ogen aan het front’ liefst zo snel mogelijk uit te schakelen.

  Hitlers privé-chauffeur Julius Schreck (1898-1936): “Zo sterk als een buffel, en koelbloedig onbevreesd”
  Dit voorjaar werd op een Duitse veiling een boek met een handgeschreven opdracht van Adolf Hitler aan Julius Schreck aangeboden. Het boek bleek een wegenatlas. Wie was Julius Schreck? En waarom deed Hitler hem een wegenatlas cadeau?

  Maisy Battery. Hoe een onbekende Duitse artilleriebatterij tot drie dagen na D-Day Omaha Beach kon beschieten
  Op D-Day veroverden de Amerikaanse Rangers, speciaal getrainde elitesoldaten, op spectaculaire wijze Pointe du Hoc, een klif van ruim dertig meter hoog tussen Omaha Beach en Utah Beach. Pointe du Hoc was door de geallieerde opperbevelhebber, General of the Army Dwight Eisenhower, aangewezen als één van de hoofddoelen van de eerste dag van de landing in Normandië, op 6 juni 1944.

  De bewaker van het Duitse luchtruim
  De Arbeitseinsatz dwong in de bezettingsjaren honderdduizenden Nederlandse mannen hun gezin te verlaten om te gaan werken in de Duitse wapenindustrie. In enkele gevallen pikte iemand die uitzichtloze scheiding niet.

  Vraag & antwoord met… Paul Moeyes
  Deze zomer is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een mooie gelegenheid dus om eens wat vragen te stellen aan historicus en anglist Paul Moeyes. Eerder dit jaar verscheen bij De Arbeiderspers een herziene en uitgebreide uitgave van zijn boek Buiten schot. Verder is Moeyes co-auteur van het onlangs verschenen Nederland neutraal.

  BunkerArt Muurschilderingen en tekeningen in Duitse bunkers
  In en op Duitse verdedigingswerken uit WO 2 zijn allerlei vormen van schilderwerk te vinden. Hierbij valt te denken aan geschilderde instructies, nummering of camouflage. In dit artikel besteedt Jan Bueninck aandacht aan een bijzondere vorm van schilderwerk in de bunkers, namelijk schilderwerk aangebracht uit een propagandistisch oogpunt of met een decoratief doel.

  Bestel hem nu of word abonnee!