WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld in Oorlog #39

Deze keer in Wereld in Oorlog:
  • Dulce et decorum: Kriegsfreiwillige Caspar René Gregory en Paul Mauk
  • Zeppelins boven Vlieland!
  • Glashelder in beeld: een opmerkelijke vondst
  • Het geheim van Hitlers Volkswagen. Het geesteskind van de joodse ingenieur Josef Ganz
  • Vught in de beklaagdenbank
  • Hoflands oorlog: Niet allemaal even dapper
  • Van Reichsparteitage tot Rolling Stones: Een nieuwe toekomst voor een beladen omgeving

Dulce et decorum: Kriegsfreiwillige Caspar René Gregory en Paul Mauk
Elk leger, elke oorlog, kent zijn jongste en oudste gesneuvelde soldaat. Het meest bekend is de 14-jarige John Condon. Minder bekend zijn de oudste gesneuvelde oorlogsvrijwilligers. Het verhaal van Prof. Dr. Caspar René Gregory kan uniek genoemd worden.

Zeppelins boven Vlieland!
In museum Tromp’s Huys op Vlieland hangt het schilderij waarop een groep Duitse zeppelins het eiland passeert. Het is de verbeelding van het moment waarop twee levens elkaar zonder het te weten heel even raken. Dat van de bekendste Duitse Zeppelin-commandant uit de Eerste Wereldoorlog Heinrich Mathy tijdens zijn dramatische laatste reis naar Londen en dat van de aan Vlieland verknocht geraakte Noorse schilderes Betzy Akersloot- Berg

Glashelder in beeld: een opmerkelijke vondst
Ter gelegenheid van Kerstmis 1941 kregen de soldaten van Marineflakabteilung 803 een map met tekeningen kado. De tekeningen zijn gemaakt door Willy Hanke, ook bekend van de affiches voor toerisme uit de jaren dertig.

Het geheim van Hitlers Volkswagen. Het geesteskind van de joodse ingenieur Josef Ganz
De Volkswagen Kever is de meest populaire auto ooit. Algemeen bekend is dat Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche opdracht gaf om de Volkswagen met staatsgeld te ontwikkelen – maar nagenoeg onbekend is dat zij het totaalconcept afkeken van de joodse ingenieur Josef Ganz. Terwijl Hitler aan Porsche een mythische status toebedeelde, werd Ganz door de nazi’s uit de geschiedenis gewist.

Vught in de beklaagdenbank
De Tweede Wereldoorlog blijft een gevoelig onderwerp. Nog altijd kan een nieuwe publicatie commotie veroorzaken. Het boek Leven naast het kamp van Boyd van Dijk is daar een recent voorbeeld van. In de afgelopen weken voerde Henk Smeets een discussie met Van Dijk op de opiniepagina’s van Brabants Dagblad.

Hoflands oorlog: Niet allemaal even dapper
Het zal omstreeks midden mei 1945 zijn geweest. De Bevrijding was nog in volle gang. Het Park Rozenburg in Kralingen stond vol met Canadese legervoertuigen, Staghounds, Humbers, brencarriers, bedfords en andere prachtstukken. En een deel van de Rotterdamse burgerij hield zich bezig met de zuivering.

Van Reichsparteitage tot Rolling Stones: Een nieuwe toekomst voor een beladen omgeving
Neurenberg was in de jaren dertig het toneel van de nationaal-socialistische Reichsparteitage. Na de oorlog raakten terreinen en gebouwen in verval. Vele jaren is gedebatteerd over nieuwe, passende bestemmingen. Een rondgang langs de paradevelden van weleer.

Bestel hem nu of word abonnee!

Bestel de boeken uit Frontberichten rechtstreeks via Bol.com