WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld in Oorlog #37

 • Pattons vuurdoop
  George S. Patton (1885-1945) was ongetwijfeld de meest spraakmakende Amerikaanse generaal uit de Tweede Wereldoorlog. Zowel door zijn gedurfd militair optreden op het slagveld als door zijn controversiële uitspraken en gedrag daarbuiten. ‘Old blood and guts’ was zijn bekendste bijnaam. Maar Patton was ook een groot liefhebber van de krijgsgeschiedenis. Toen hij de tanks van zijn Amerikaanse Derde Leger in de zomer van 1944 voortjoeg over de Franse wegen richting de Duitse grens, herleefde hij eveneens zijn eigen geschiedenis van 26 jaar daarvoor. De periode in het noordoosten van Frankrijk waar hij in de Saint-Mihiel saillant aan zijn eerste oorlog tegen de Duitsers begon en daarvoor als cavalerist het paard verruilde voor de tank.
 • FÜR GOTT, KAISER UND VATERLAND! Denen aan het Westfront
  Tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten er zeer veel verschillende nationaliteiten mee in de legers van alle deelnemende landen. Het bekendste zullen waarschijnlijk de Franse koloniale troepen zijn en de Indische soldaten in het Britse leger. Minder bekend is dat ook in het Duitse Keizerlijke leger een rijk palet aan etniciteiten aanwezig was. Hierbij valt onder meer te denken aan Polen, Russen en Fransen (Elzassers) maar ook aan Denen, Noren, Finnen en zelfs enkele Zweden. De Denen vormden één van de grootste minderheden in het Duitse leger. Velen van hen die de oorlog hadden overleefd bleken opeens een ander vaderland te hebben.
 • ‘Fen de Soldaten’ – ver van huis
  Wanneer op 1 augusts 1914 Nederland mobiliseert worden binnen enkele dagen 200.000 mannen van de militie en de landweer naar hun posten gebracht. Onder hen is de Fries Meint Hylkes Bottema, op 25 maart 1890 geboren in een bakkersgezin in het dorpje Oostermeer. Meint komt als ordonnans-wielrijder terecht in Tilburg.
 • Vlucht onder het oog van de nazi’s
  Op 31 juli 2013 overleed Michel Donnet, een van de laatste Belgische oorlogshelden. Voor zijn verdiensten tijdens WO II als piloot bij de Belgische Luchtmacht en de R.A.F. werd hij veelvuldig met onderscheidingen gelauwerd. In 1941 slaagde hij er op spectaculaire wijze in om tezamen met een medepiloot, in een zelf opgekalefaterd vliegtuig met tientallen nazi’s in de onmiddellijke nabijheid, naar Engeland te ontsnappen. Het is één van de heldhaftigste episodes uit de Belgische militaire geschiedenis. Voor Wereld in Oorlog reconstrueert Raymond Van Haelst het verhaal van deze wonderlijke vlucht.
 • HOFLANDS OORLOG: De overval aan de Oudorpweg
  Aan de Oudorpweg 33 in de Rotterdamse wijk Kralingen had jarenlang de Joodse familie Pierrot gewoond. Jacques hoorde tot mijn vrienden en op Ivy ben ik verliefd geweest. Vandaar dat ik het huis goed kende. Op zekere dag was de familie spoorloos verdwenen; ontkomen naar de vrije wereld.
 • 344 dagen in de duisternis
  In 1972 verbleef de Franse speleoloog Michel Siffre 205 dagen zonder onderbreking in een grot in Texas. Daarmee vestigde hij een officieel record, want niet eerder zou iemand zo lang aan één stuk onder de grond geleefd hebben. Zo lang leven in voortdurende duisternis en isolatie, zonder besef van dag en nacht, vergt zowel geestelijk als lichamelijk een onvoorstelbaar doorzettingsvermogen. Toch zouden verschillende Joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne nog veel langer ononderbroken ondergronds geleefd hebben, namelijk 344 dagen.
 • Verzetsheld of grote mond? Het verhaal van Andries van der Veen
  Iedere familie heeft ze wel: anekdotes over het oorlogsverleden van een opa of een verre achterneef. Bij iedere vertelling zijn de details weer net iets anders en controleerbare gegevens schitteren in afwezigheid. In mijn familie is dat het verhaal van Andries van der Veen, de uitbater van een sigarenwinkel in het Friese Joure, die in 1945 overleed in Sachsenhausen.
Daarnaast Korte Berichten, boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel