WIO op Twitter

WIO op Facebook

Gratis nieuwsbrief

Meld u nu aan voor het laatste nieuws over Wereld in Oorlog

Nieuwste nummer

 

Nieuwsberichten

Hebt u berichten voor de rubriek Kort Nieuws in WIO? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Oude nummers bestellen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WIO op LinkedIn

Volg de discussies over
WO I & II op LinkedIn!
Meld je aan!

Blader door Wereld in Oorlog

Meer informatie over Wereld in Oorlog & een online bladerbare versie vindt u hier

Wereld in Oorlog #36

 • Een prestige zaak: de missie Albanië
  Het is honderd jaar geleden dat de eerste Nederlandse ‘vredesmissie’ begon. Zeventien militairen werden op verzoek van de zes Europese grootmachten naar het nieuwe land Albanië gestuurd. Daar moesten ze te midden van lokale krijgsheren en intriganten een gendarmerie opbouwen.
 • Sedan: in het brandpunt van drie Frans-Duitse oorlogen
  Ingeklemd tussen de wouden van de Ardennen in het noorden en het plateau van La Marfée ligt de oude stad Sedan. Eens de zetel van een onafhankelijk vorstendom, strategisch gelegen aan de oevers van de Maas tussen de Spaanse Nederlanden en het koninkrijk Frankrijk, tegenwoordig een provinciestadje van nog geen twintigduizend inwoners. Van de reusachtige vestingwerken van weleer is niets meer over.
 • Het wonderlijke kerstbestand van 1914
  De historicus Malcolm Brown noemde het kerstbestand het beste en meest aangrijpende kerstverhaal van onze tijd. Toch was hij in 1984 pas de eerste die uitvoerig over dit wonder aan het westfront heeft geschreven.
 • Hoflands oorlog: De oorlog in de ether
  "Het zal omstreeks 1934 zijn geweest. Ik was een fervent voetballertje, oefende iedere dag op het terrasje achter ons huis door de bal tegen een muurtje te trappen. Dat zal enig lawaai hebben gemaakt."
 • Benjamin Ferencz en zijn strijd voor gerechtigheid
  Hoe een jonge Harvardjurist hoofdaanklager werd in Neurenberg
 • De betonnen reuzen van Frans-Vlaanderen
  In de buurt van Saint-Omer staan twee enorme bunkercomplexen, die bestemd waren als lanceerinstallaties voor de gevreesde V2-raketten. Gebouwd met behulp van dwangarbeiders brachten ze al het nodige leed teweeg nog vóór de lancering van het eerste wapen. Herhaaldelijke geallieerde bombardementen zorgden er echter voor dat dat moment nooit zou aanbreken.
 • De laatste getuige: Verslag van een bezoek aan Rochus Misch
  Op een donderdagmiddag in april van 2010 had ik een afspraak met een Duitse mevrouw in Berlijn. Ik wandelde van de Gedächtniskirche naar het einde van de Kurfürstendamm, naar een pompstation waar ik haar zou ontmoeten. Ik kende haar alleen via e-mail en ik wist niet meer van haar dan dat ze me zou brengen naar het huis van Rochus Misch, de enige nog levende getuige van de laatste dagen van Hitler in zijn bunker in Berlijn.
 • Hans-Georg von Friedeburg
  glashelder in beeld
Daarnaast Korte Berichten, boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel